Nicosia, Cyprus

Nicosia, de hoofdstad van Cyprus, is een stad met een rijke geschiedenis en culturele diversiteit. Gelegen in het hart van het eiland, is het een kruispunt van culturen en beschavingen, waar het Oosten en het Westen elkaar ontmoeten. In dit artikel nemen we je mee op een reis door de geschiedenis, bezienswaardigheden, keuken, winkels en het toerisme van Nicosia.

Geschiedenis van Nicosia

Oude geschiedenis

De geschiedenis van Nicosia gaat terug tot de Bronstijd, met archeologische vondsten die dateren uit 2500 v.Chr. De stad werd officieel gesticht door de oude Grieken in de 4e eeuw v.Chr. en kreeg de naam “Ledra”. Later werd het door de Romeinen veroverd en kreeg het de naam “Leukoton”.

Middeleeuwen

In de middeleeuwen kwam de stad onder Byzantijnse heerschappij, en werd het een belangrijk christelijk centrum. In 1191 werd het veroverd door Richard Leeuwenhart tijdens de Derde Kruistocht en vervolgens verkocht aan de Tempeliers. Uiteindelijk kwam Nicosia onder de heerschappij van het huis Lusignan en werd het de hoofdstad van het Koninkrijk Cyprus.

Ottomaanse tijd

In 1571 viel Nicosia in handen van de Ottomanen, die de stad grondig veranderden. De christelijke kerken werden omgevormd tot moskeeën, en de stadsmuren werden versterkt. De Ottomaanse periode duurde tot 1878, toen het eiland werd verpacht aan het Britse Rijk.

Britse koloniale periode

De Britten moderniseerden Nicosia en bouwden nieuwe infrastructuur, zoals wegen en spoorwegen. Ze introduceerden ook het Engelse rechtssysteem en onderwijs. In 1960 werd Cyprus onafhankelijk, en Nicosia bleef de hoofdststad.

Onafhankelijkheid en de huidige situatie

Sinds de onafhankelijkheid heeft Nicosia te maken gehad met politieke onrust en gewapende conflicten. In 1974 werd het eiland verdeeld in een Grieks-Cypriotisch zuiden en een Turks-Cypriotisch noorden. De stad Nicosia werd ook gesplitst, met de Groene Lijn als scheidslijn. Vandaag de dag is Nicosia de enige verdeelde hoofdstad ter wereld.

Bezienswaardigheden in Nicosia

Binnen de oude stadsmuren

De oude stad van Nicosia, omringd door imposante Venetiaanse muren, is een schatkamer van historische bezienswaardigheden. Hier vind je de Selimiye-moskee, voorheen de gotische Sint Sophia-kathedraal, en de Büyük Han, een prachtig gerestaureerde Ottomaanse herberg.

Musea en kunst

Nicosia herbergt verschillende interessante musea, zoals het Cyprus Museum, met zijn indrukwekkende archeologische collectie, en het Leventis Municipal Museum, dat de geschiedenis van de stad vertelt. Voor kunstliefhebbers is er het Nicosia Municipal Arts Centre en het Loukia & Michael Zampelas Art Museum.

Parken en groene ruimtes

Ondanks het stedelijke karakter zijn er in Nicosia diverse parken en groene ruimtes, zoals het Athalassa National Forest Park en de Pedieos River Linear Park.

Eten en drinken in Nicosia

Traditionele Cypriotische keuken

De Cypriotische keuken is een smeltkroes van Griekse, Turkse en Arabische invloeden. Proef lokale specialiteiten zoals souvlaki, moussaka en halloumi. Vergeet niet om mezze te proberen, een selectie van kleine gerechtjes om te delen.

Moderne en internationale eetgelegenheden

Nicosia heeft een gevarieerd aanbod aan moderne en internationale eetgelegenheden, van hippe cafés en trendy bars tot verfijnde restaurants met wereldkeukens.

Shoppen in Nicosia

Winkels en markten

In Nicosia vind je zowel moderne winkelcentra als traditionele markten. De Ledrastraat en Onasagoroustraat zijn populaire winkelstraten, terwijl de Ochi-markt een kleurrijke bazaar-achtige sfeer biedt.

Nicosia als toeristische bestemming

Evenementen en festivals

Nicosia organiseert verschillende evenementen en festivals gedurende het jaar, zoals het Nicosia International Documentary Festival en het Cyprus Wine Festival.

Dagtrips vanuit Nicosia

Nicosia is een uitstekende uitvalsbasis om de rest van het eiland te verkennen. Populaire dagtrips zijn onder andere het Troodosgebergte, de kustplaatsen Larnaca en Limassol, en de archeologische opgravingen van Paphos.

Conclusie

Nicosia, de verdeelde hoofdstad van Cyprus, biedt een unieke mix van geschiedenis, cultuur en moderne voorzieningen. Van de oude stadsmuren en historische bezienswaardigheden tot het bruisende nachtleven en de smakelijke keuken, Nicosia is een bestemming die je niet mag missen. Ontdek het zelf en ervaar de charme van deze fascinerende stad.

Veelgestelde Vragen

 1. Hoe kom ik in Nicosia? 
  Nicosia is gemakkelijk bereikbaar via de luchthavens Larnaca en Paphos. Vanaf daar zijn er regelmatige busdiensten en taxi’s beschikbaar.

 2. Is het veilig om naar Nicosia te reizen?
  Ja, Nicosia is over het algemeen een veilige stad voor toeristen. Net als in elke andere stad, is het raadzaam om waakzaam te zijn en de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen.

 3. Kan ik de noordelijke (Turks-Cypriotische) kant van Nicosia bezoeken?
  Ja, je kunt de noordelijke kant van Nicosia bezoeken door een van de voetgangersovergangen te gebruiken, zoals de Ledrastraat. Zorg ervoor dat je een geldig paspoort of identiteitskaart bij je hebt.

 4. Wat is de beste tijd om Nicosia te bezoeken?
  De beste tijd om Nicosia te bezoeken is in de lente (maart tot mei) en de herfst (september tot november), wanneer de temperaturen aangenamer zijn en er minder toeristen zijn.

 5. Welke valuta wordt er in Nicosia gebruikt?
  In het zuidelijke (Grieks-Cypriotische) deel van Nicosia wordt de euro gebruikt, terwijl in het noordelijke (Turks-Cypriotische) deel de Turkse lira wordt gebruikt. Zorg ervoor dat je voldoende contant geld bij je hebt, aangezien niet alle winkels en restaurants creditcards accepteren.